04.03.2011
e-Books
1 Comment

Leven en Werken van de Kabouter [PDF]

by Rien Poortvliet
Dit boek was één van de eerste boeken die ik uit onze openbare bibliotheek ontleende, toen ik misschien vijf jaar oud was, en ik hield er goede herinneringen aan over. Ik bedenk me nu dat dit moet geweest zijn voordat ik daadwerkelijk kon lezen, want ik kan me niet inbeelden dat iemand er op een andere manier kan van genieten.
Poortvliet zijn illustraties zijn inderdaad ondertussen legendarisch, en daar valt—de beweegredenen die hem ertoe brachten om de Nederlands/Belgische kabouter gelijk te stellen aan de Scandinavische tomte even terzijde—op zich misschien weinig op aan te merken. De teksten van Wil Huygen zijn daarentegen volledig onverdedigbaar.

De auteurs† hebben hun bizarre seksistische momenten (``ook al heeft de kaboutervrouw stevige borsten—de verminderde zwaartekracht staat haar toe zonder bezwaar B.H.-loos door het leven te gaan''—vergezeld van een illustratie van een topless kaboutervrouwtje), maar de problemen van De Kabouter gaan veel dieper, naar het expliciet fascistische.
De kabouterfamilie, dixerunt Poortvliet en Huygen, is er één waar de vrouw aan de haard staat, voor de kinderen zorgt, en haar man verwent. Ze heeft enkel waarde als moeder, en dus verder ook geen leven. Het leven van de man druipt van het soort valse nostalgie dat zich vooral manifesteert in extreem-rechtse kringen. In Engeland bestaat het als ``Merry England'', in de VS als ``the Old West''; bij ons zijn het vooral Duitse sprookjes die de mythologische ``goede oude tijd'' vormen. Dat de kabouters dan ook nog christelijk zijn (``de man en vader'' leest elke dag voor uit het ``Geheime Boek'') is de kers op de taart.
Het hele boek is een tonaal perfecte imitatie van het soort blank-nationalistische mythos dat de grond vormde van het populisme van de nationaal-socialisten. De keuze om onze kabouters te vereenzelvigen met de Scandinavische tomte en de Ierse leprechaun en zelfs de Russische domovoi, maar níet met duendes, jinn, of andere gelijkaardige wezens uit de mythes van bruinere mensen, smaakt dan ook net iets bitterder.

Bedenk dan vooral dat dit boek is uitgebracht in 1976. Het eerste deel mag dan wel een pastiche zijn van 19de-eeuwse populaire wetenschappelijke werken (waarvan ik er als kind ook veel gelezen heb), maar dat kan onmogelijk een excuus zijn voor de wansmakelijke houdingen van de auteurs.

Politiek terzijde is de tekst ook gewoon slecht geschreven. Het is misschien kleingeestig om Huygen (neem ik aan) dan ook nog dáár op af te rekenen, maar het is waar. Ik ken middelbare-schoolstudenten die betere kortverhalen schrijven dan die in de tweede helft van dit boek. Ik was er zelf één van.

————

† Ik heb niet genoeg informatie om te onderscheiden wie waar verantwoordelijk voor is, dus zijn ze dat voor mij allebei.
[PDF] Leven en Werken van de Kabouter download

Book info

Title
eBook formatHardcover, (torrent)En
Author
PublisherHolkema & Warendorf
File size5 Mb
ISBN
Book rating4.11 (19 votes)
 rate rate rate rate rate

Other Formats

1 comment

1. Persia Emily | 04.03.2011 17:33

avatar avatar_frame

Thank you! Great book!

Post your comments


©2009-2016 Quimicamente. All rights reserved.